Backup WordPress website bestanden en database
Backup WordPress website bestanden en database
Het backup proces bestaat uit twee onderdelen van het ‘Content Management Systeem’ WordPress: de WordPress installatiebestanden op de webserver en de WordPress database van de content; inhoud tekst, afbeeldingen, styling.
We beginnen met de backup van de website bestanden op de server.
Download FileZilla
FileZilla is een FTP-client waarmee je lokale bestanden kunt uploaden / downloaden van en naar de server van je hostingprovider met behulp van het File Transfer Protocol (FTP). FileZilla heeft een overzichtelijke interface waarop je alle mappen en bestanden van je website kunt overzien.
Download FileZilla versie die voor jouw platform geschikt is; kies het icoontje voor Windows of Mac OS X.
Maak vervolgens verbinding met de webserver door je FTP gegevens in te voeren (gebruikersnaam, wachtwoord, host-naam). Deze gegevens heb je gekregen van je hostingprovider bij het aanmaken van je webhosting-account, soms moet je ook het nummer van de poort invullen, bijvoorbeeld 22 of 21.
In je FTP scherm ga je naar:
– bovenaan meest linkse icoontje ‘Site beheer openen’
– in het venster knop ‘Nieuwe website
– geef de site-naam op
– vul rechts de FTP inloggegevens in Host:
– kies voor inlogtype ‘Vraag naar wachtwoord’
– blauwe knop ‘Verbinden’
– er verschijnt een popup venstertje, vul je FTP wachtwoord in
In het rechter vak zijn nu de mappen en bestanden op de server van jouw hostingprovider zichtbaar;
– zoek jouw WordPress website mappen en bestanden op in de map ‘public html’ of ‘web space’ of ‘root’ of ‘www’ (dit heet bij elke hostingprovider anders).
Deze WordPress structuur bevat installatiebestanden van WordPress, plugin- en thema bestanden, afbeeldingen in de map uploads en diverse PHP bestanden.
Je kunt ze herkennen aan de wp-admin map, wp-content en wp-includes, meestal bovenaan, en de mappenstructuur eindigt meestal met wp-login bestand.
In het linker vak komen straks de WordPress mappen en bestanden lokaal op jouw computer;
– maak een nieuwe map aan met de naam van jouw website, klik op opslaan en openen
– open die nieuwe lege map waarin je de WordPress structuur vanaf de server gaat downloaden
– ga naar rechter vak en selecteer alle mappen en bestanden van de WordPress structuur
– rechtermuisknop en kies voor de optie ‘Downloaden’
– wacht enige tijd (dit verschilt per website) en bekijk ondertussen even het onderste gedeelte van het FTP scherm waarin je het verloop van de bestandsoverdracht kunt volgen.
Het kan zijn dat FTP halverwege download proces komt met een vraag of er bestanden overschreven mogen worden, dat moet je goed controleren voordat je akkoord geeft.
Tip: zorg altijd dat op gelijk niveau de mappen openstaan in het linkervak en rechtervak voordat je heen en weer gaat uploaden / downloaden.
Eenmaal de overdracht voltooid dan heb je de mappen en bestanden van je website lokaal op jouw computer staan als backup.
Wacht! voor een complete backup van jouw website heb je meer nodig dan alleen de WordPress structuur.
Database backup via je hosting provider
De database bevat alle posts (content van berichten en pagina’s inclusief afbeeldingen en styling) van je website.
In het Direct Admin of Plesk control panel van je account bij je hosting provider kun je de database van je website beheren en backups downloaden. Vind je de backups daar niet? gebruik dan het control panel om verder toegang te krijgen tot phpMyAdmin. Vanuit de Direct Admin of phpMyAdmin kun je de database tabellen van jouw website selecteren en exporteren. Je download in feite een gecomprimeerde database in een SQL bestand. Voor meer ondersteuning kun je contact opnemen met jouw hostingprovider.
Database backup via je WordPress dashboard
Een tweede mogelijkheid is een database backup maken gewoon in het dashboard van jouw website met een WordPress plugin.
Zelf gebruik ik geen backup plugins meer; omdat backups veel ruimte kunnen innemen op de server en de laadtijd van je website vertragen. Bovendien worden de meeste websites die ik onderhoud, gehost bij een betrouwbare hostingprovider die dagelijks backups maakt.
Wil je toch een backup plugin gebruiken omdat je niet via je hosting account de backup kunt downloaden? De plugins Duplicator en Updraftplus zijn twee van de vele plugins die je kunt vinden via het linker menu in jouw WordPress website dashboard; vind de tab Plugins > nieuwe plugin. Je kunt ze ook vinden in de plugin repository van WordPress.org.
Volg de aanwijzingen na het activeren van de plugin. Download de backup bestanden naar een speciaal hiervoor door jou aangemaakte map op jouw computer.
Het kan zijn dat de plugin backup bestanden opslaat op de server van jouw hosting provider. Nadat je ze hebt gedownload, verwijder de bestanden dan weer van jouw server zodat ze geen extra ruimte innemen en niet door hackers misbruikt kunnen worden.
Automatische backup naar de cloud behoort ook tot de mogelijkheden, meestal in de Pro versies.
Voor verdere uitleg over de plugins UpdraftPlus en Duplicator kun je de plugin repository van WordPress.org raadplegen.
Belangrijk, via welke methode dan ook; maak een backup iig voordat je een update naar een nieuwe versie van WordPress, plugins en thema uitvoert.
En ook; nadat je weer nieuwe berichten en andere aanpassingen aan de content op je website hebt gepubliceerd.
De allerbelangrijkste tip; neem een goede Managed WordPress hostingprovider en vraag naar mijn 20% kortingscode in combinatie met mijn technisch onderhoud abonnement!
Heb je nog vragen? dan wil ik je graag verder helpen via contact.
WordPress website korte antwoorden
Contact met Erna?
- WordPress
- Website hosting
- WordPress website onderhoud
WordPress website onderhoud zonder zorgen
WordPress is voortdurend in ontwikkeling! Regelmatig komen er nieuwe updates uit voor dit Content Management System (CMS). Technisch WordPress website onderhoud De technische onderhoudswerkzaamheden zijn afhankelijk van de komst van…
WordPress updates en beveiliging van je website
De zin van WordPress updates, het technische onderhoud van je website De WordPress versie, plugins en thema’s van de website worden door ons, WebFantasia en ManagedWPHosting regelmatig bijgewerkt. Deze WordPress…