Fotografie opdrachten voor IBM Nederland

Opdracht voor IBM, industriële fotografie

Gedurende mijn eerste jaren op de afdeling communications van IBM Nederland werd een harde zakelijke benadering gevraagd.

Het maken van een consistente reeks kleurenplaten voor de omslagen van een jaargang IBM Nieuws (externe uitgave), met als thema een impressie van ‘netwerken’ en ‘datacommunicatie’, rekening houdend met de lithografische eisen van de omslaglayout. De foto’s zouden een hoog abstractieniveau moeten hebben en mede daardoor een betrekkelijk tijdloos karakter.

Het gemaakte werk werd beoordeeld op zijn artistieke en grafische merites door Henk van Bork en beoordeeld op inhoudelijke bruikbaarheid door Jan Donders met goed gevolg.

Een aantal jaren volgden opdrachten voor meer jaargangen IBM Nieuws omslagen met o.a. als thema ‘milieu’ en ‘vakantie’ met de terugkerende weerspiegeling van het woord IBM en illustrerende fotografie voor artikelen in het IBM Magazine (interne uitgave).

Fotografische verbeelding

Beelden maken jouw website

Het zoeken naar passende beelden voor je website kun je gerust aan mij overlaten. Kleuren die de sfeer bepalen of alleen subtiel ondersteunend werken.
Met fotografie afgestemd op jouw verhaal, logo en huisstijl komt je website tot leven.

Mijn favoriete stock fotografie websites zijn Pixabay en Unsplash.

Web netwerk buizen Amsterdam website WebFantasia FotoFantasia

Fotografie vrij werk en in opdracht

Het visualiseren van een opdracht blijft elke keer weer een uitdaging. Met mijn fotografie wil ik de mensen een verwijzing geven naar de alledaagse dingen om hen heen. Ik heb de dingen voor hen uit de werkelijkheid gelicht door gebruik te maken van uitgekiende lichtval, close-up technieken, abstractie en ongebruikelijke composities. Door weerspiegelingen en een gelaagdheid van tonen worden structuren blootgelegd. Deze doorlichte realiteit maakt de weg tussen verbeelding en uitbeelding duidelijk.

Altijd zoekende naar de kracht van de eenvoud. De imperfectie van het foto-onderwerp wil ik zo perfect mogelijk weergeven.

“Heel het zichtbare universum” zei Baudelaire “…is slechts een grote voorraad beelden en tekens waarvan de verbeelding een plaats en een relatieve waarde geeft. Het is een soort voedsel dat de verbeelding moet verteren en omvormen” ..dus.

Fotografie opdracht financieel jaarverslag BGC

Opdracht, industriële fotografie voor financieel jaarverslag BGC

Voor de Bankgirocentrale luidde de opdracht; ‘maak een reeks detailopnames van betalingsmiddelen en automatisering’. De reactie op de foto’s in een interview was; ‘Fantastisch’ in de zin van fascinerende beelden uit een schijnbaar andere wereld. Dat is mijn specialisatie geworden; zelf richting geven aan de gewone dingen om me heen door kleurschakeringen en vlakverdeling.

 

Fotografie brochure Van Kooy Mercedes

Opdracht brochure Van Kooy Mercedes

Wat ik met mijn object ‘automatisering’ deed voor jaarverslagen en magazines voor IT-bedrijven kon ik ook weer gaan toepassen op automobielen toen ik de opdracht kreeg van Peter de Bakker Advertising bv te Almere om verschillende vestigingen van Van Kooy te fotograferen met ieder een Mercedes op de voorgrond. In het interview dat volgde viel het woord ‘Poëtisch’… 😉

Fotografie jaarverslag Bouwfonds Nederlandse Gemeenten

Opdracht jaarverslag Bouwfonds Nederlandse Gemeenten

Het abstractieniveau bereikt hoogte met het fotograferen van de maquette van het gebouw van BNG in opdracht van vormgever Guus Ros van bureau BRS Premsela Vonk te Amsterdam.

Het object hoeft niet herkenbaar te zijn want op de vierkante meter streef ik ernaar objecten een andere betekenis mee te geven, ze los te maken van de realiteit door gebruik te maken van bepaalde lichtinvallen, close up technieken.

Fotografie voor Randstad uitzendbureau

Fotografen aan het werk voor Randstad

Samenwerking, rondkijkend naar mensen die werken… Je ziet ze overal, maar zichtbaar harde werkers vind ik altijd de bouwvakkers.
Omdat het zwaar-lichamelijk werk is, maar ook om de accurate samenwerking; bijvoorbeeld in de steigerbouw of bij het heien moet de een direct op de ander als een schakel kunnen rekenen. Soms wel vergezeld door krachttermen, natuurlijk!  Daarbij bewonder ik hun collegialiteit.

Als ik de volle bouwkeet binnenloop tijdens schafttijd en vraag aan wie ik toestemming kan vragen om te fotograferen en ze allemaal tegelijk, met volle mond en handen in de lucht roepen: “Jaaa, aan mij…!” dan voel ik me meer een juf voor de klas dan een vrouw die zich een beetje ongemakkelijk voelt in dit intrigerende wereldje. Gelukkig kreeg ik vervolgens wel de goede uitvoerder te spreken waaraan ik mijn plan kon uitleggen en van wie ik de nodige medewerking kreeg.

Publicatie in ANWB Autokampioen

Publicatie in ANWB autokampioen

In mijn kunstacademie-tijd werd ik geboeid door ‘techniek’ als foto-object, bijvoorbeeld automobielen, moderne en klassieke stroomlijn en oud roest als inspiratiebron voor mijn studierichting ‘Grafiek’; werken met blik, zink, steen, en inkt.

Het karakter van metaal vond ik op de ouderwetse autokerkhoven, structuren van verweerd materiaal met roest, grillige beschadigingen, krassen, plamuur, langgerekte laksplinters, mos.

De auto’s zijn sfeerbepalend maar materiaal, kleurstelling en vlakverdeling zorgen voor abstractie. Het interview door Dick Schornager van de Autokampioen zorgde voor toepassingen in het bedrijfsleven.