WordPress website onderhoud WebFantasia

WordPress website onderhoud zonder zorgen

WordPress is populair en voortdurend in ontwikkeling. Regelmatig komen er nieuwe updates uit voor dit Content Management System (CMS).

Technisch WordPress website onderhoud

De technische onderhoudswerkzaamheden zijn afhankelijk van de komst van nieuwe WordPress software versies. De ontwikkelaars van de software brengen regelmatig nieuwe updates uit ten behoeve van de veiligheid, oplossingen voor storingen, en nieuwe functionaliteiten.

Je kunt wel zeggen dat er dagelijks nieuwe updates uitkomen. Ik hou deze nauwgezet in de gaten en bepaal aan de hand van de ‘change logs’ of het handig is om de update direct uit te voeren of dat het beter is om eerst te testen op compatibiliteit met de andere plugins en het thema op de website. Het testen doe ik op een aparte ontwikkel websites. Vandaar dat het een dagelijks proces is, vanuit mijn beheerprogramma waar alle websites in staan waar ik het onderhoud voor doe.

Mijn beheerprogramma WP Umbrella voldoet aan de AVG. Al hun servers & database worden gehost in Europa en zij slaan alleen gegevens op die strikt noodzakelijk zijn voor het functioneren van de service. Ze verkopen geen gegevens.

De bescherming van je website

De WordPress website software is erg populair. Juist door deze populariteit investeren hackers ook veel tijd om lekken in de software te vinden. Dus hoort bij het WordPress website technisch onderhoudsprogramma ook de zorg voor goede beveiliging.

De bescherming van je website tegen hackers/robots wordt op regelmatige basis en in samenwerking met mijn vaste hostingprovider ManagedWPHosting in de gaten gehouden en verzorgen we door;

  • WordPress core met standaard thema, Beaver Builder*, Elementor Pro* en Divi* en plugins updaten wanneer er nieuwe versies uitkomen;
  • regelmatige malware scans van de php bestanden;
  • verbeteren van de beveiliging tegen hacks;
  • controleren op spam comments en verwijderen;
  • Cookies scan en informatiepagina regelmatig bijwerken;
  • backups maken van de database, mappen en bestanden;
  • controleren op gebroken hyperlinks en zonodig redirecten;
  • database tabellen optimalisatie uitvoeren.

* Alleen de WordPress standaard thema’s en het professionele, door ons in gebruik zijnde Beaver Builder, Elementor Pro en Divi themes, Bricks of Cwicly en Kadence page builders waarvan de jaarlijkse licentiekosten zijn inbegrepen.

Hoeveel tijd neemt het technisch onderhoud in beslag?

De tijd voor het onderhoud aan de website wisselt per week van 30 minuten tot een uur of meer, afhankelijk van de complexiteit of instellingen van een bepaalde plugin, thema of de ‘core’ software van WordPress.

Feature- en security updates komen steeds vaker voor vanwege de supersnelle software-ontwikkelingen en vanwege de populariteit van WordPress en daarmee de hack-gevoeligheid.

De kosten per maand

Het technisch onderhoud is E. 23.- exclusief btw per maand voor een standaard WordPress website. Dit is inclusief licentiekosten voor het gebruik van het professionele thema en page builders van Beaver Builder Theme, Elementor Pro, Divi Themes, Bricks of Cwicly en Kadence tbv de vormgeving van de website.
Plus E. 2,00 ex btw per maand extra per speciale plugin die bijzondere aandacht vraagt, zoals WooCommerce voor webshops of voor meertalige websites. Deze extra kosten verschillen dus per website.
Er kunnen ook kosten bijkomen voor licenties van uitgebreide Pro versies van plugins, deze prijzen verschillen per plugin en dus per website.

Aanpassingen aan de content van je website

Met het WordPress Content Management System (CMS) kun je zelf eenvoudig inloggen in je website. Dit kan, waar je ook bent met internet verbinding. Je komt dan in de achterkant van je website; het WordPress dashboard. Hier kun je berichten en afbeeldingen plaatsen en aanpassen. Je bezoekers hebben dan steeds iets nieuws te lezen. Bovendien, regelmatig nieuwe tekstinhoud op je website plaatsen is goed voor de vindbaarheid van je website.. SEO!

Heb je, naast het technisch onderhoud, ook hulp nodig bij website inhoudelijke aanpassingen; bijvoorbeeld het plaatsen van berichten op je website? Besteed je het aanpassen/toevoegen van content liever uit tegen een schappelijk uurtarief? Neem contact met me op! Ook WordPress gebruikers die (nog) geen klant zijn ben ik hiermee graag van dienst.

Dus kortom:

Hoe beveilig ik mijn WordPress website

Jouw hosting provider is belangrijk, bieden zij WordPress managed hosting, dus een totaal pakket inclusief goede beveiliging op server niveau? Zelf kun je in jouw WordPress website dashboard de updates bijwerken, malware scans doen en volg regelmatig het lijstje in dit bericht ‘WordPress website onderhoud zonder zorgen’

Kan ik het technisch onderhoud van mijn WordPress website uitbesteden?

Er zijn abonnementsvormen af te sluiten bij WordPress website support aanbieders, let bijvoorbeeld op of het abonnement per maand opzegbaar is en of de Pro licenties voor thema en plugins inbegrepen zijn.

technisch onderhoud en beveiliging Erna Braat FotoFantasia

WordPress updates en beveiliging van je website

De zin van WordPress updates, het technische onderhoud van je website

De WordPress versie, plugins en thema’s van de website worden door ons regelmatig bijgewerkt. Deze WordPress updates bevatten functionele vernieuwingen en verbeteringen, maar ook beveiligingsupdates.

De beveiliging van je website tegen malware

Een CMS website is nooit voor 100% te beveiligen. Maar zonder deze updates en malware-checks loopt je site een aanzienlijk groter risico om kwaadwillenden, hacks en bots toegang te verschaffen. Het heeft mogelijk afsluiting van je website tot gevolg. Er is een zekere verantwoordelijkheid te nemen naar de hostingprovider om de website veilig te houden zodat er geen overlast veroorzaakt wordt voor de andere website-eigenaren op de shared server van jouw hostingprovider. Dit doe ik door onder andere de website door Sucuri op schadelijke software; malware te laten scannen.

Om een betere snelheid en veiligheid voor iedere site te kunnen leveren werk ik het liefst samen met mijn vaste hostingprovider ManagedWPHosting. Zij hebben de servers en WordPress installaties standaard al beveiligd.

De plugin Wordfence installeer ik alleen op de websites zonder Managed WordPress hosting. Deze doet onder andere het volgende:

  • de php bestanden van de website inclusief plugins en thema controleren op verdachte aanpassingen;
  • inlog-pogingen van verdachte bronnen rapporteren en indien nodig blokkeren.

Naast onze eigen regelmatige update checks hebben de meeste hosting providers ‘Patchman’ ingeschakeld.

Patchman is software die 24 uur per dag je website scant op verouderde WordPress core versies. Om zodoende malware en virussen te detecteren en veiligheidslekken te dichten..  Dit is echter een tijdelijke oplossing bovendien bestaat er een grote diversiteit aan plugins en thema’s die onmogelijk allemaal door Patchman kunnen worden gescand. Hoewel Patchman in de regel dus enkel de WordPress core installatie controleert is deze dubbel check zinnig.

Neem bijvoorbeeld één van de andere hostingproviders; Yourhosting. Zij hebben een uitgebreide lijst met vragen&antwoorden over hoe Patchman werkt.  Heb jij ook een hostingpakket bij Yourhosting, dan krijg je vanzelf een e-mail van Yourhosting mocht er een veiligheidsrisico zijn gevonden. Stuur de mail maar door naar mij, ik zorg dan voor de structurele oplossing.

Updates van plugins voor extra functies

Meerdere plugins zijn geïnstalleerd om extra functies mogelijk te maken op de website, bijvoorbeeld contactformulieren, meerdere talen keuze enz.

De ontwikkelaars van goede plugins houden hun software up to date. Hiervan krijgen we een melding in het dashboard van de website.  Ik test eerst of de updates compatible zijn met elkaar. En ik houd de changelogs en commentaren in de gaten op het WordPress forum.

Lees meer over plugins

Updates van het thema, de vormgeving

Ook de software van het zogenaamde thema; de layout, de styling van vormgeving van de website, vereist regelmatig technisch onderhoud. Voor het Beaver Builder theme en voor het Divi theme van Elegant Themes heb ik professionele licenties aangeschaft met jaarlijkse verlenging van ondersteuning.

Licentiekosten inbegrepen bij je abonnement

Laat je het technisch onderhoud van jouw website door ons verzorgen dan zijn de licentiekosten voor het Beaver Builder theme en voor het Divi theme inbegrepen bij je onderhoudsabonnement. Hier lees je wat het technisch onderhoud van je website inhoudt.

Op de frequentie van uitgaven van nieuwe versies software heb ik geen invloed, het hangt van de betreffende plugin-, thema- en WordPress ontwikkelaars af.

Wil je een uitgebreide toelichting over de WordPress updates zodat je een beeld krijgt van het werk ‘achter de schermen?’ Met andere woorden; “waar je jouw goeie geld aan uitgeeft?” Of mocht je nog andere vragen over je website hebben, neem even contact op, ik ben er graag voor je!

WordPress updates beveiliging website

Moeten website eigenaren iets doen met de Privacywet?

De AVG privacywet en wat betekent het voor ons?

Wat betekent de AVG wet (Algemene Verordening Gegevensbescherming) voor onze onderneming, stichting, vereniging, hobby? Wat moeten we doen om die regels na te leven?
Ik deel graag een checklist met je voor het nemen van maatregelen tav deze privacywet:

SSL-certificaat bij hostingprovider aanvragen en veilige https-verbinding

De AVG privacywet verplicht je een veilige verbinding te gebruiken als er sprake is van verzending van persoonsgegevens bij een bestelling via webshops, wanneer men een reactie kan achterlaten op een websitebericht, of wanneer men gebruik kan maken van een contactformulier op jouw website.

Door middel van een SSL-verbinding zal alle informatie tijdens het transport onleesbaar zijn voor derden.

Websites die over deze beveiliging beschikken, zijn herkenbaar aan het groene gesloten slotje en de https:// in de adresbalk van de browser.

Browsers waarschuwen bezoekers voor onbeveiligde websites. We willen zo’n melding over onze website vermijden natuurlijk. En wat zijn nog meer voordelen van een SSL-verbinding?

– Gegevens versleuteld verzenden
– Verhoogde betrouwbaarheid en professionele uitstraling
– Minder gevoelig voor phishing
– Google blijft je website serieus indexeren
– Minder kans dat jouw organisatie als nalatig wordt beschouwd
– Wellicht meer conversie via je website

Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten. Het SSL-certificaat volgens Let’s Encrypt encryptie-protocol is eenvoudig aan te vragen bij de hostingprovider.

Dan moet in de websitedatabase het omzetten van http naar https (secure) nog gebeuren, inclusief een redirect instellen, zodat alle verkeer naar de https-omgeving gaat.
Daar help ik je graag bij.

Toestemming bij gebruik van een contact- of inschrijfformulier op je website

Verzamel je gegevens van mogelijk geïnteresseerden in jouw diensten/producten?
Zorg dan voor een mogelijkheid waarmee men expliciet toestemming geeft voor het verwerken van de persoonsgegevens voor bepaalde doelen. Bijvoorbeeld door middel van een vakje dat moet worden aangekruist. Je moet immers kunnen aantonen dat deze toestemming is gegeven.

Onderhoud voor de veiligheid van je website met third party services

Open source CMS biedt veel voordelen, maar als je de software van je website laat verouderen, is de kans groot dat deze beveiligingslekken bevat die hackers kunnen gebruiken om bijvoorbeeld je website over te nemen.

Welke diensten gebruik ik voor mijn technisch onderhoud en zit ik daarmee tav de privacywet goed?

– Website toevoegen aan Google Search Console met controle op security issues
– Via het programma waarin ik al ‘mijn’ websites beheer voer ik regelmatig security scans uit
– Ook maak ik gebruik van Sucuri.net om je site te scannen
– De plugin Wordfence controleert specifiek de zwakke plekken van je website

WordPress websites kunnen gebruikmaken van anti spam tools:
– de plugin Akismet (Premium) houdt de meeste spam via reacties op je website berichten tegen;
– de plugin Gravityforms (Pro) die wij gebruiken voor contactformulieren heeft een anti spam instelling.

Krijg je nog steeds spamberichten via je website ondanks de gebruiksvriendelijke anti spam tools? Dan is Google reCAPTCHA een uitkomst.
Plaats tevens liever geen e-mailadres op je website, het contactformulier heeft de voorkeur.

Diensten van Google

Enkele van de hierboven genoemde diensten zijn van het Amerikaanse bedrijf Google; Google Search Console en Google reCAPTCHA.
Ook maken velen van ons gebruik van Google Fonts op onze websites, een database van lettertypes om het lettertype te bepalen en om vervolgens bij Google op te vragen door je browser.
Ik ben nog aan het onderzoeken in hoeverre deze diensten persoonsgegevens verwerken en delen. Ik schrijf hier later meer over wanneer ik erachter ben of deze diensten privacy-vriendelijk zijn of juist niet.

Vraag je hostingprovider om hulp en advies

Hostingproviders weten natuurlijk alles over de problemen rondom hackers en spammers. Sommige hostingproviders bieden extra beveiligingsdiensten aan, zoals security-audits of tools die periodiek je files scannen op malware. Neem een goede Managed WordPress hostingprovider; deze geeft uitgebreide support, denkt met je mee, is elke dag telefonisch bereikbaar en heeft alle technische know how in huis.

Nieuwsbriefmaatregelen voor opslag en afmeldfunctionaliteit

Bij een nieuwsbriefaanmeldformulier moet je duidelijk maken dat men een nieuwsbrief gaat ontvangen en waarom je de gegevens vraagt van degene die het formulier invult.
Volgens de AVG is het niet toegestaan opgevraagde gegevens voor een ander doel te gebruiken dan tijdens het opvragen is gemeld. Stel dat je degenen die zich aanmelden ook zou willen nabellen. Dan moet je dit vermelden op het formulier.

Dubbele opt-in nodig?
Ja, een dubbele opt-in, bevestiging per mail, is wel verstandig omdat je met een enkele opt-in niet zeker zult weten wie dat e-mailadres heeft ingevuld..

Opnieuw toestemming nodig voor e-mailadressen op bestaande lijsten?
Klanten mogen we zonder toestemming mailen. Anderen die op een geautomatiseerde e-maillijst staan moeten toestemming hebben gegeven. Kun je dat niet bewijzen, dan is het verstandig een duidelijke toestemming te vragen.

Bewaar persoonsgegevens niet op diverse plekken en alleen voor het doel.
Bij nieuwsbriefaanmeldingen moeten de persoonsgegevens opgeslagen staan in het nieuwsbriefsysteem, bijv. MailChimp, om relaties te kunnen e-mailen.
Persoonsgegevens zijn niet meer nodig daar waar de data in eerste instantie werden opgevraagd.

Net zo makkelijk als personen zich kunnen aanmelden voor je nieuwsbrief, moeten ze zich ook weer kunnen afmelden. Dit kan bij een nieuwsbrief met een specifieke link in de nieuwsbrief. Na afmelding moet je de gegevens van deze persoon verwijderen.

Sla de data niet langer op dan noodzakelijk

Verwijder in de website onnodige opgeslagen data, bijvoorbeeld:
– relatiegegevens verkregen via contactformulier die al verwerkt zijn;
– user-accounts van medewerkers die aan de website hebben gewerkt.

Voor de veiligheid:
Laat gebruikers van je website nooit gebruikersaccounts delen door samen in te loggen met dezelfde inloggegevens. Creëer een eigen account per gebruiker met een beperktere rol die wel alle inhoud kan beheren maar bijv. geen plug-ins kan installeren.

Toestemming voor het plaatsen van cookies via je website

Op basis van de ePrivacy Verordening: bescherming van persoonsgegevens via elektronische communicatie, zal het plaatsen van cookies alleen zijn toegestaan, wanneer:
– de bezoeker een duidelijke keuze krijgt om toestemming te geven of om te weigeren én hiervoor daadwerkelijk toestemming heeft gegeven;
– de geplaatste cookies puur functioneel zijn, technisch gezien en ook beperkt voor gebruikersgemak van de bezoeker, hierbij is geen toestemming nodig;
– de cookies uitsluitend dienen voor het bijhouden van webstatistieken door onszelf als website aanbieder maar niet door een derde partij, zoals bijvoorbeeld Google Analytics.

Deze ePrivacy Verordening werkt in combinatie met de AVG privacywet. Hoe het precies in elkaar zit kunnen we beter lezen op bijvoorbeeld de site van ICT Recht.

Voor welke cookies heb je toestemming nodig?

Functionele cookies;
Functionele cookies zijn nodig om een website te laten functioneren. Je hoeft bijvoorbeeld niet telkens opnieuw in te loggen, blijven producten in je winkelmand staan en kun je producten met elkaar vergelijken.
Voor het plaatsen van functionele cookies die door WordPress gebruikt worden, is geen toestemming nodig.

Analytische cookies;
Cookies van Google Analytics zouden geplaatst mogen worden zonder toestemming, mits Google Analytics privacyvriendelijk is ingesteld en Google zelf niets doet met de data, maar alleen optreedt als verwerker voor de verwerkingsverantwoordelijke.

Je moet daarvoor de instellingen in je Google Analytics account nagaan:
– de verwerkersovereenkomst met Google ondertekenen;
– de IP-adressen anoniem verwerken;
– gegevens delen met Google uitzetten;
– in je privacyverklaring de gebruiker informeren dat je Analytics gebruikt.

Zie de handleiding voor het correct instellen van je Google Analytics statistieken:

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/handleiding_privacyvriendelijk_instellen_google_analytics_april_22.pdf

Nieuws februari 2022: het gebruik van Google Analytics is mogelijk binnenkort niet meer toegestaan.

Marketing cookies;
Marketing (tracking) cookies worden gebruikt om het surfgedrag van bezoekers vast te leggen. Dankzij marketing cookies is een gepersonaliseerde nieuwsbrief mogelijk of persoonlijke aanbiedingen via samenwerkende sites en op social media.
Wanneer je advertentiebanners plaatst, Youtube filmpjes insluit, of social sharing plug-ins gebruikt, dan plaats je marketing cookies die de gegevens van je bezoekers doorspelen aan derden. Voor het plaatsen van marketing cookies is toestemming vereist.

Maar internetgebruikers kunnen zelf ook in hun browser-instellingen bepalen of ze marketing cookies accepteren of weigeren. Met als voordeel dat zij dit één keer hoeven in te stellen. Websites moeten deze instellingen overnemen, maar mogen de gebruiker wel vragen of ze marketing cookies willen toestaan.

Privacy statement opnemen in je website naast je algemene voorwaarden

Het is verstandig als organisatie of bedrijf om aan te geven in een privacyverklaring wat je doet met de gegevens die je van klanten ontvangt. Het beste kun je een link in de footer van je website opnemen naar een pagina met de privacyverklaring.

Wat staat er meestal in een privacyverklaring?

– Bedrijfsgegevens
– Welke gegevens verzameld worden
– Het doel van de verwerking van gegevens
– Verwerking gegevens t.b.v. nieuwsbrief, verwerkersovereenkomst met MailChimp
– Of gegevens al dan niet aan derden ter beschikking worden gesteld
– Gebruik van gegevens voor commerciële doeleinden
– Het gebruik van cookies
– Bewaartermijn van de gegevens
– Rechten van klant/gebruiker hoe gegevens opgevraagd of gewijzigd kunnen worden

Voorbeeld nodig? Veilig internetten privacyverklaring generator 

Een verwerkingsakkoord met je opdrachtgevers opstellen

Volgens de nieuwe privacywet moet je met alle partijen die bij de persoonsgegevens kunnen een verwerkersovereenkomst afsluiten. Denk aan de hostingprovider, je internetbureau of misschien wel een SEO-specialist die toegang heeft tot je website en administratieve medewerkers.

Help!

Wellicht redenen genoeg voor jou om te overwegen je website AVG-proof te maken?
We kunnen hier samen aan werken, ik ben je graag van dienst …en ben benieuwd naar je reactie!

PS:
Met behulp van bovenstaande lijst komen we al een heel eind met die privacywet!
Ik heb deze checklist samengesteld op basis van eigen onderzoek en o.a. deze bronnen:

ICT Recht juridisch advies en achtergrond cookiewet

Charlotte’s Law privacy en e-mailmarketing en AVG

Wil je alle risico’s vermijden mbt de privacywet en het gebruik van cookies? Schakel dan de hulp van een juridisch expert in.

Ik benadruk maar even; Erna Braat kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onvolledige of onjuiste informatie die in deze checklist gevonden wordt.

wire-rope-brook-anderson-unsplash back up

Backup WordPress website bestanden en database

Het backup proces bestaat uit twee onderdelen van het ‘Content Management Systeem’ WordPress: de WordPress installatiebestanden op de webserver en de WordPress database van de content; inhoud tekst, afbeeldingen, styling.

We beginnen met de backup van de bestanden op de server.

Download FileZilla

FileZilla is een FTP-client waarmee je webpagina’s en bestanden kunt uploaden en downloaden van en naar de server van je hostingprovider met behulp van het File Transfer Protocol (FTP). FileZilla heeft een overzichtelijke interface waarop je alle mappen en bestanden van je website kunt overzien.

Download FileZilla versie die voor jouw platform geschikt is; kies het icoontje voor Windows of Mac OS X of Linux.

Maak vervolgens verbinding met de webserver door je FTP gegevens in te voeren (gebruikersnaam, wachtwoord, host-naam). Deze gegevens heb je gekregen van je hostingprovider bij het aanmaken van je webhosting-account.

In je FTP scherm ga je naar:

– bovenaan meest linkse icoontje ‘Site beheer openen’
– in het venster knop ‘Nieuwe website
– geef de site-naam op
– vul rechts de FTP inloggegevens in Host:
– kies voor inlogtype ‘Vraag naar wachtwoord’
– blauwe knop ‘Verbinden’
– er verschijnt een popup venstertje, vul je FTP wachtwoord in

In het rechter vak zijn nu de mappen op de server van jouw hostingprovider zichtbaar

– zoek jouw WordPress website mappen en bestanden op in de map ‘public html’ of ‘web space’ of ‘root’ of ‘www’ (dit heet bij elke hostingprovider anders).

Deze WordPress structuur bevat installatiebestanden van WordPress, plugin- en thema bestanden, afbeeldingen in de map uploads, diverse Javascripts en PHP scripts.
Je kunt ze herkennen aan de ‘wp-admin’ map, meestal bovenaan en de structuur eindigt meestal met ‘wp-login’ bestand.

In het linker vak zie je mappen lokaal op jouw computer

– maak een nieuwe map aan met de naam van jouw website
– open die nieuwe lege map waarin je de WordPress structuur vanaf de server gaat downloaden
– ga naar rechter vak en selecteer alle mappen en bestanden van de WordPress structuur
– rechtermuisknop en kies voor de optie ‘Downloaden’
– wacht enige tijd (dit verschilt per website) en zie ondertussen het onderste gedeelte van het FTP scherm waarin je het verloop van de bestandsoverdracht kunt volgen.

Tip: zorg altijd dat op gelijk niveau de mappen openstaan in het linkervak en rechtervak voordat je heen en weer gaat up- downloaden.

Eenmaal de overdracht voltooid dan heb je de mappen en bestanden van je website lokaal op jouw computer staan als backup.
Echter voor een complete backup van jouw website heb je meer nodig dan alleen de WordPress structuur.

Database backup via je hosting provider

De database bevat alle posts (content van berichten en pagina’s inclusief afbeeldingen en styling) van je website.

De meeste hosting providers gebruiken het script phpMyAdmin, Plesk of de Direct Admin om hun klanten hun databases en files te laten beheren.
Gebruik het control panel in je hosting account om toegang te krijgen tot phpMyAdmin. Voor ondersteuning kun je contact opnemen met jouw hostingprovider.

Vanuit de Direct Admin of phpMyAdmin kun je het SQL bestand van de database van jouw website exporteren, downloaden.

Database backup via je WordPress dashboard

Een tweede mogelijkheid is een database backup maken gewoon in het dashboard van jouw website met een WordPress plugin.

Zelf ben ik, na een aantal backup plugins gebruikt te hebben, daarmee gestopt. Enerzijds op aanraden van mijn hostingprovider omdat backups veel ruimte innemen op de server en de laadtijd van je website vertragen. Anderzijds omdat de database die ik terug wilde zetten soms incompleet was. Bovendien, het maken van een backup zal prima gaan met de meeste gratis plugins maar het kan voorkomen dat je toch de Pro versie moet aanschaffen om de backup terug te kunnen zetten via je WordPress dashboard. Verspilde moeite…

Wil je toch een backup plugin gebruiken omdat je niet via je hosting account de backup kunt downloaden?

De plugins Duplicator en Updraftplus zijn twee van de vele plugins die je kunt vinden via het linker menu in het dashboard; vind de tab Plugins > nieuwe plugin.

Volg de aanwijzingen na het activeren van de plugin. Download de backup bestanden naar een speciaal hiervoor door jou aangemaakte map op jouw computer.
Tip: open de gedownloade database bestanden niet.

En verwijder ze weer van jouw server zodat ze geen extra ruimte innemen en niet door hackers misbruikt kunnen worden!

Automatische backup naar de cloud behoort ook tot de mogelijkheden, meestal in de Pro versies.
Voor verdere uitleg over de plugins UpdraftPlus en Duplicator kun je de plugin catalogus van WordPress raadplegen.

Belangrijk, via welke methode dan ook; maak een backup iig voordat je een update naar een nieuwe versie van WordPress, plugins en thema uitvoert.
En ook; nadat je weer nieuwe berichten en andere aanpassingen aan de content op je website hebt gepubliceerd.

De allerbelangrijkste tip; neem een goede Managed WordPress hostingprovider en vraag naar mijn 50% kortingscode in combinatie met mijn technisch onderhoud abonnement!

Heb je nog vragen? dan wil ik je graag verder helpen via contact