WordPress updates beveiliging website

De zin van WordPress updates, het technische onderhoud van je website

De WordPress versie, plugins en thema’s van de website worden door mij regelmatig bijgewerkt. Deze WordPress updates bevatten functionele vernieuwingen en verbeteringen, maar ook beveiligingsupdates.

De beveiliging van je website tegen malware

Een CMS website is nooit voor 100% te beveiligen. Maar zonder deze updates en malware-checks loopt je site een aanzienlijk groter risico om kwaadwillenden toegang te verschaffen.  Het heeft mogelijk afsluiting van je website tot gevolg. Er is een zekere verantwoordelijkheid te nemen naar de hostingprovider om de website veilig te houden zodat er geen overlast veroorzaakt wordt voor de andere website-eigenaren op de shared server van jouw hostingprovider. Dit doe ik door onder andere de website door Sucuri te laten scannen.

Om een betere snelheid en veiligheid voor iedere site te kunnen leveren werk ik samen met mijn vaste hostingprovider ManagedWPHosting. Zij hebben de servers en WordPress installaties al standaard beveiligd.

De plugin Wordfence installeer ik alleen op de websites zonder Managed WordPress hosting. Deze doet het volgende :

  • de php bestanden van de website inclusief plugins en thema worden gecontroleerd op verdachte aanpassingen;
  • inlog-pogingen van verdachte bronnen worden gerapporteerd en indien nodig geblokkeerd.

Naast onze eigen regelmatige update checks hebben de meeste hosting providers ‘Patchman’ ingeschakeld.

Patchman is software die 24 uur per dag je website scant op verouderde WordPress core versies. Om zodoende malware en virussen te detecteren en veiligheidslekken te dichten..  Dit is echter een tijdelijke oplossing bovendien bestaat er een grote diversiteit aan plugins en thema’s die onmogelijk allemaal kunnen worden gescand. Hoewel Patchman in de regel dus enkel de WordPress core installatie controleert is deze dubbel check zinnig.

Eén van de vele hosting providers; Yourhosting heeft een uitgebreide lijst met vragen&antwoorden.  Heb jij ook een hostingpakket bij Yourhosting?  Je krijgt dan vanzelf een e-mail van Yourhosting mocht er een veiligheidsrisico zijn gevonden. Stuur de mail maar door, ik zorg voor de definitieve oplossing.

Updates van plugins voor extra functies

Meerdere plugins worden gebruikt om extra functies te geven aan de website, bijvoorbeeld voor contactformulieren, meerdere talen keuze enz. De ontwikkelaars van goede plugins houden hun software ook up to date. Hiervan krijgen we een melding in het dashboard van de website.  Ik test eerst of de updates compatible zijn met elkaar. En ik houd de commentaren goed in de gaten op het WordPress forum.

Lees meer over plugins

Updates van het thema, de vormgeving

Ook de software van het zogenaamde thema; de layout, de styling van vormgeving van de website, vereist regelmatig technisch onderhoud. Voor het Beaverbuilder theme heb ik professionele licenties aangeschaft met jaarlijkse verlenging van ondersteuning.

Op de frequentie van uitgaven van nieuwe versies software heb ik geen invloed, afhankelijk van het thema kan het gemiddelde ca 1 keer per maand zijn.

Wil je een uitgebreide toelichting over de WordPress updates zodat je een beeld krijgt van het werk ‘achter de schermen’? Met andere woorden; “waar je jouw goeie geld aan uitgeeft”? Of mocht je nog andere vragen over je website hebben, neem even contact op, ik ben er graag voor je!